Despre Gradina Botanica

Gradina Botanica a fost fondata in anul 1968 de catre profesorul Vasile Fati, in cadrul liceului din localitate. In anul 1970, devine unitate independenta, fidela aceleiasi nobile misiuni pentru care a fost creata, de a fi baza didactica pentru invatamantul biologic si institutie de educatie pentru publicul vizitator in spiritul dragostei si respectului fata de natura.

Gradina este organizata pe sectoare, fiecare sector grupeaza plantele dintr-un anumit punct de vedere, un complex de sere colectionare, de microproductie si cercetare, un complex acvaristic, un parc zoo si voliere de pasari, gradina japoneza si un rozarium.

Citeste mai mult

Scurt istoric

Lucrarile pentru organizarea Gradinii Botanice din Jibou au inceput in perioada anilor 1959-1968, cand V.Fati profesor de biologie, impreuna cu elevii si cadrele didactice reuseste sa demonstreze ca parcul din imprejurimile castelului Wesselenyi, unde functiona liceul, este potrivit pentru organizarea unei gradini botanice. Dupa trei ani devine unitate independenta. In perioada 1974-1990 a functionat sub denumirea de Statiunea Tinerilor Naturalisti. Aceasta fiind organizata pe principiul caselor de pioneri, dupa revolutie trebuia restructurata. In acest scop a fost elaborat un memoriu in baza caruia Guvernul României a aprobat infiintarea Centrului de Cercetari Biologice Jibou, in cadrul caruia Gradina Botanica este domeniul principal de activitate alaturi de cercetare, de microproductie si activitati muzeistice si acvaristice. In perioada 1968-1970 a fost construita prima sera de 110 m.p. prin eforturi proprii : „fundatia la prima sera s-a turnat cu ajutorul elevilor , a personalului administrativ si a unor cadre didactice”, remarca un martor al acelor timpuri . Au fost construite alte sase sere, destinate adapostirii colectiilor de plante propicale, subtropicale si mediteraneene, doua laboratoare integrate in complexul de sere, o centrala termica.La aceste lucrari au ajutat si muncitorii de la depoul C.F.R. Intre anii 1978-1982, au fost construite cele doua sere, acvariul si palmarul, adevarate bijuterii arhitecturale, o constructie spatiala cu o arhitectura de exceptie. Tot in aceasta perioada s-au construit serele de microproductie in numar de sase, destinate producerii florilor taiate si la ghiveci in scopul valorificarii lor prin punctul de la poarta.

Date importante

In anul 1990 se infiinteaza Centrul de Cercetari Biologice - Jibou in cadrul caruia functioneaza, in continuare, Gradina botanica ”Vasile Fati”.

Lucrarile pentru Gradina japoneza au inceput in 2003, constand in amenajarea a doua lacuri artificiale si a unor constructii decorative, reprezentative pentru Japonia.

In perioada 2004-2006 se lucreaza pentru Sectorul sistematic, sector in forma octogonala. Aici plantele sunt grupate in ordine filogenetica: clase, ordine, familii.

Parcul zoologic a fost creat in 2004, fiind completat de voliere cu diferite specii de pasari, in anul 2013.