Serele BotaniceComplexul de sere este compus din compartimente în care sunt expuse plante tropicale şi subtropicale repartizate în aceste spaţii grupate după zonele de origine.

- Cupola mică numită şi “ACVARIU”, găzduieşte specii din zona ecuatorială. În bazinul central, cu apă caldă, creşte celebrul lotus Victoria Amazonica. Aici întâlnim şi arborele de cacao, papaia, trestia de zahăr şi altele.

- Cupola mare numită “PALMARUL”, adăposteşte o bogată colecţie de palmieri reprezentată prin:

Phoenix dactilifera(curmalul), Arcantophoenix, washingtonia, Cocos, Trachzcarpus, Musa(bananieri)

care impresionează prin varietatea formelor şi aspectul exotic al vegetaţiei. Zona centrală găzduieşte exemplarele de Cycas, Ceratozamia, Zamia- ultimele rămăşiţeale florei din era secundară. O frumoasă cascadă oxigenează apa în care se plimbă în voie exemplare de caras auriu.

- O altă seră găzduieşte colecţia de orhidee care degajă un aer prin florile parfumate şi viu colorate ale unor specii de Phalenopsis, Catlleza, Cymbidium s.a.

- Plantele mediteraniene sunt suverane într-o altă seră şi sunt reprezentate de: maslin , mirt, dafin, lămâi şi portocali.

- Sera plantelor australiene găzduieşte exemplare de Ficus, Araucaria, Grevilea, Callistemon, Eucalipt.

- Sera de ferigi găzduieşte specii de ferigi, asparagus, begonii şi alte plante de pădure.

- Sera vecină găzduieşte specii din familiile Araceae şi Bromeliaceae dintre care se disting Monstera, Philodendron, Ananas, Bilbergia, Guzmania s.a.

- Serele de cactuşi sunt constituite din ultimele două compartimente din serele botanice şi care adăpostesc peste 750 de specii de cactuşi şi plante suculente originare din deşerturile africane şi ale Americii de Nord şi de Sud. Dintre cactuşii cunoscuţi de publicul vizitator sunt : Opunţia ficus-indica, din a cărui fructe se prepară supe, salate, compotul de smochine indiene, Echinocactus grusonii numit popular “scaunul soacrei”, varietăţi de Lobivia, Parodia şi Notocactus. La începutul verii, în perioada de înflorire aceste plante oferă un spectacol de culoare şi parfum. Plantele suculente sunt patronate de exemplarele de Agave şi Aloe, printre care se întinde Welwitschia mirabilis, singura specie reprezentantă a familiei Welwischiaceae, o specie rară, endemică din deşertul Namibiei.